על עריכה ואישור צוואה
אם בעבר עריכה ואישור צוואה היה תחום אזוטרי שהיה רלוונטי למעט אנשים, כיום תחום זה הפך להיות נחלתם של רבים. זאת מאחר שאנשים רבים מעוניינים לוודא שהאופן בו יחולקו נכסיהם אותם צברו לאורך חייהם יהיה בהתאם לרצונם. סיבה נוספת היא במטרה למנוע ריבים בין בני המשפחה אודות אופן חלוקת הנכסים וכי עתיד יקיריהם יובטח לאחר מותם.
לכן, במאמר זה נסביר מה זו צוואה, כיצד עורכים אותה ומה זה אישור צוואה.
מה זה צוואה?
צוואה היא מסמך רשמי שאדם מנסח בנוגע לאופן חלוקת נכסיו לאחר פטירתו. בשונה מצוואה על פי דין, בצוואה אדם יכול לחלק את נכסיו בכל אופן שהוא מעוניין בו, לתת לבני משפחתו, לחבריו ואף לתרום אותו למוסדות שונים.
בהקשר זה כדאי להכיר את האפשרות של צוואה הדדית, בה רושמים זוגות צוואה או שתי צוואות נפרדות הנשענות אחת על השנייה.
מדוע כדאי לערוך צוואה
משרד המשפטים הישראלי הגדיר את הצוואה כדרך "הבטוחה ביותר לדאוג לחלוקת העיזבון על פי רצונו של הנפטר".[1]
סיפורים רבים התפרסמו אודות סכסוכים לאחר מות אדם בנוגע לאופן חלוקת נכסיו של המנוח. אישור צוואה מבטיחה כי רצון המנוח יכובד וחוסכת מתחים וריבים. כלומר עריכת ואישור צוואה משלבת בין הגשמת רצונות המנוח באופן מדויק ואחריות כלפי אלו אשר נשארים בחיים.
יודגש כי ניתן עריכה, ביטול, שינוי ואישור צוואה אפשרית גם לאחר החתימה. הצוואה העדכנית ביותר היא התקפה ואין צורך לחשוש מאפשרות של חרטה או רצון לשנות את נוסח הצוואה.
עריכת ואישור צוואה
הכלל החשוב ביותר באישור צוואה הוא שעריכתה צריכה להיעשות באופן חופשי ובהתאם לרצונו של האדם בלבד וללא כל כפייה חיצונית.
חוק הירושה מכיר ב-4 סוגים שונים של צוואות:
- צוואה בכתב – צוואה שנכתבה כולה בכתב ידו של המצווה וכוללת את התאריך וחתימתו.
- צוואה בעדים – צוואה בכתב אשר כוללת תאריך ואת חתימת היורש, הצוואה חייבת להיעשות בפני שני עדים לאחר שהצהיר המוריש בפניהם שזוהי צוואתו. על העדים להיות חתומים בכתב ידם על מנת לקבל אישור צוואה.
- צוואה בפני רשות – צוואה אשר נעשית באמצעות אמירה או בכתב בפני שופט, רשם או נוטריון. יודגש כי רק הם מוסמכים לתת אישור צוואה במקרים אלה. הצוואה צריכה להיקרא בפני המוריש על מנת לוודא כי היא תואמת את כוונתו.
- צוואה בעל פה – ידועה גם בשם שכיב מרע, היא צוואה שנאמרת בעל פה. ניתן לעשותה רק כאשר אדם גוסס או חושב שעומד למות למול שני עדים.
צוואה הוא מסמך מורכב שמסכם חיים שלמים של אדם ומתייחס לאופן חלוקת כסף בעתיד. כלומר המסמך צריך לתת ביטוי לעבר ולעתיד במקביל ויש לתת לכך ביטוי בעת עריכתה. כך למשל יש לזכור שייתכן כי האדם לו מורישים את הירושה עלול למות עוד בטרם המוריש.
בנוסף כפי שניתן להבין לכל צוואה יש דרישות ייחודיות כדי לאשרה, ולכן מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי בעת כתיבת צוואה על מנת לוודא שהמסמך נערך בהתאם לכללים הנהוגים, כי אחרת הצוואה עלולה להיפסל ולא תאושר. כמובן שבמידה והצוואה היא למול נוטריון הוא הגורם המאשר ולכן אין חשש.
משרד עורך דין ונוטריון אלי ביבי מספק מגוון שירותי עריכת דין ונוטריון ובעל ניסיון רב בכתיבת צוואות ללקוחות רבים. המשרד עושה זאת במהירות ותוך מתן ביטוי לצרכים המגוונים של הלקוחות השונים באופן מקצועי המהווה אסמכתא חוקית בפני הרשויות השונות בישראל ומחוצה לה.
[1] ראו את הציטוט בקישור הבא:
https://www.justice.gov.il/Campaign/hadracha/MadrichYerusot/Pages/YerusaAlPitzvaa.aspx