הכל על תצהיר נוטריוני:
מאמר זה יעסוק בתצהירים נוטריונים על ידי נוטריון, ראשית אסביר מהו תצהיר נוטריוני, לאחר מכן אציג מספר דוגמאות בהן תצהיר נוטריוני נדרש ולבסוף מהם התנאים בהם ניתן התצהיר על ידי הנוטריון.
מהו תצהיר נוטריוני:
לפי סעיף 7(5) לחוק הנוטריונים משנת 1976, אחת מסמכויות הנוטריון היא לאשר תצהירים, כפי שניתן לראות מלשון החוק " נוטריון מוסמך – לקבל ולאשר תצהיר והצהרה אחרת;". תצהיר נוטריוני הוא תצהיר שניתן במעמד נוטריון כאשר המצהיר חותם למולו לאחר שהנוטריון וידא כי המצהיר מבין את תוכן המסמך עליו הוא חותם והזהירו כי תוכן הצהרתו אמת. תצהירים אלו נחתמים לרוב במקרים בהם הרשויות השונות אינן מסתפקות בתצהיר בנוכחות עורך דין.
חשיבות תצהיר נוטריוני מצויה בכך שהדבר מהווה ראיה משפטית קבילה וכי ניתן להשתמש בה בבתי המשפט ולהסתמך עליה, בהתאם לסעיף 19 לחוק הנוטריונים. כאשר נדרש אימות של נוטריון ואין הדבר נעשה, ההצהרה היא למעשה חסרת כל תוקף ומשמעות.
להלן 4 דוגמאות בהן לא ניתן להסתפק בתצהיר מצד עורך דין אלא יש צורך לפנות לנוטריון –
- אחד המקרים הנפוצים בו הרשות דורשת תצהיר נוטריוני ואינה מסתפקת בתצהיר החתום על ידי עורך דין הוא כאשר אדם רוצה לתת תוקף ללימודיו במדינה אחרת. על מנת לתת תוקף לתואר או לתעודת הסמכה מסוג כלשהו יש צורך בתצהיר נוטריוני. הנוטריון יבחן את התעודה ויוודא כי זהות המצהיר זהה לבעל התעודה ורק לאחר מכן יאמת חתימת בעל התעודה וייתן לה תוקף משפטי.
- מקרה נפוץ נוסף בו ישנו צורך בתצהיר נוטריוני הוא כאשר יש צורך בהוכחת זהותו של המצהיר. לשם כך יפנה האדם לנוטריון עם תעודה מזהה ובכך תאומת זהותו הנדרשת למתן התצהיר.
- עסקאות נדל"ן מחוץ לגבולות ישראל דורשות לעיתים קרובות מתן תצהירים נוטריונים.
- דוגמה נוספת היא כאשר יש צורך להצהיר שבני זוג הינם ידועים בציבור למול שירות בתי הסוהר לצורך ביקורי התייחדות.
מקרים אלו מדגישים כי חשוב לוודא איזה סוג של תצהיר נדרש ממך בטרם אתה חותם, וכדאי להסתייע בגורמים מקצועיים.
התנאים לקבלת תצהיר נוטריוני:
ישנם 3 תנאים שנוטריון מקצועי יוודא בטרם הוא יחתום על תצהיר ובכך יספק לחתימת המצהיר תוקף משפטי:
- ראשית יוודא הנוטריון את זהות המצהיר באמצעות תעודה מזהה.
- סעיף 14 לתקנות הנוטריונים מחייב כי התצהיר להיות בשפה המובנת לנוטריון. מכך ניתן להבין את האחריות הגדולה המוטלת על הנוטריון לוודא כי התצהיר אשר ניתן בפניו הגיוני ורלוונטי.
- סעיף 15 לפקודת הראיות העוסק בתצהירים מחייב את הנוטריון לוודא כי המצהיר מבין את תוכן הכותב ודורש מהנוטריון להזהיר את המצהיר כי כל התוכן עליו הוא חתם הינו אמת, ובמידה ושיקר בתצהירו הוא צפוי לעונשים הכתובים בדין. ראו את הנוסח המופיע בסעיף 15 לפקודת הראיות תשל"א-1971:
"מקום שמותר לאדם על-פי דין, או שנדרש אדם, להוכיח דבר על-ידי תצהיר בכתב, בשבועה או בהן צדק, יהיה תצהירו בכתב ראיה כשרה, אם הוזהר המצהיר כי עליו להצהיר את האמת וכי יהא צפוי לענשים הקבועים בחוק אם לא יעשה כן."
משרד עורך דין ונוטריון אלי ביבי מספק מגוון שירותי עריכת דין ונוטריון ובעל ניסיון רב במתן תצהירים נוטריונים שונים זאת בהתאם לצרכים המגוונים של קהל לקוחותיו. המשרד מוודא איזה סוג של תצהיר נדרש ופועל בהתאם באופן מקצועי ומתוך הבנה כי התצהיר מהווה אסמכתא חוקית בפני בתי המשפט והרשויות השונות.