סוגי יורשים:
חוק הירושה משנת 1965 הגדיר מספר סוגים של יורשים. במאמר זה אנו נדון בהם, ראשית נבחן ההבדלים הבסיסים שבין יורשים על פי דין ויורשים על פי צוואה. בחלקו השני של המאמר נדון בסוגי יורשים הקיימים רק בעת כתיבת צוואות.
יורשים על פי דין ויורשים על פי צוואה:
החלוקה הבסיסית ביותר של סוגי היורשים הינה בין, יורש על פי דין ויורש על פי צוואה.
יורש על פי דין – זהו מקרה שבו אין צוואה או שאינה בתוקף ולכן חלוקת נכסי המנוח נעשית בהתאם להנחיות פרק 2 לחוק הירושה ולא בהתאם לרצונות היורשים.
יורשים על פי דין הם בן או בת הזוג של המנוח בטרם נפטר, ילדי המוריש וצאצאיהם הוריו וצאצאיהם ולבסוף הורי הוריו וצאצאיהם. אופן חלוקת הנכסים ביניהם מוסדרת בסעיפים 11-16 לחוק הירושה ואנו לא נתעמק במסגרת מאמר זה באופן החלוקה.
פרק 3 לחוק הירושה עוסק יורש על פי צוואה, ובמסגרת כך יכול כל אדם לרשת כל עוד הוגדר כיורש בצוואת המנוח ולא היה אחראי למותו. עם זאת, צוואה אינה פשוטה כמו שאנשים נוטים לחשוב אלא היא כוללת אלמנטים מורכבים מאחר והיא מתייחסת לאופן חלוקת נכסים בעתיד הלא ידוע. בהתאם לכך, החוק מאפשר יצירת התניות שונות במסגרת הצוואה ובהתאם לכך ישנם סוגי יורשים ייחודים במסגרת הצוואה:
יורש במקום יורש:
סעיף 41 לחוק הירושה מאפשר למוריש להתנות מתן של דבר מסוים בצוואתו לאדם במידה והיורש הראשון לא זכה בירושה. כלומר במידה והיורש הראשון לא קיבל את הירושה, הופך יורש מספר 2 ליורש אשר מקבל את הירושה לאחר מות המוריש.
תופעה זו יכולה להתקיים כאשר היורש הראשון נפטר לפני המצווה, במידה והוא פסול מלרשת (למשל כאשר הרג את המצווה) או שאינו מעוניין לרשת. למשל אם היורש הראשון נפטר לפני המוריש, הירושה תועבר ליורש מספר 2.
יורש אחר יורש:
סעיף 42 לחוק הירושה מגדיר את היכולת של המוריש למנות יורש אחר יורש. כלומר למנות יורש ראשון אשר רשאי לעשות ככל העולה על רוחו בירושה שקיבל, ובנוסף למנות יורש שני אשר יקבל לאחר שהראשון זכה בירושה. סיטואציה כזו יכולה לקרות לאחר פטירת היורש הראשון או בהתקיים תנאי מסוים או כאשר מגיע מועד מסוים (למשל כאשר יורש מספר 2 הופך לבגיר), המצוין בצוואה ומעביר את הירושה ליורש השני בתור.
יורש על תנאי דוחה:
סעיף 43 לחוק הירושה מאפשר למוריש להגדיר כי הירושה תינתן רק במקרה של קיום תנאי מסוים או בהגיע מועד כלשהו. דוגמה נפוצה לכך היא מתן הירושה רק לאחר שמלאו ליורש 18 שנים.
עד לקיום התנאי או הגעת המועד, הירושה תנוהל על ידי מנהל העזבון, ובמידה והתנאי לא מתקיים פונים ליורש אחריו או במידה ואין יורש נוסף בצוואה אז ליורש על פי דין.
יורש על תנאי מספיק:
סעיף 44 לחוק הירושה מאפשר למוריש לקבוע מועד או תנאי כלשהו אשר לאחריו הירושה תחדל מלהיות של היורש אשר הוגדר בירושה. במידה והתנאי מתקיים ואין הוא זכאי להמשיך להחזיק בירושה, פועלים באופן דומה ליורש על תנאי דוחה.
משרד עורך דין ונוטריון אלי ביבי מספק מגוון שירותי עריכת דין ונוטריון ובעל ניסיון רב בדיני משפחה ובהן כתיבת צוואות, ומציע אלטרנטיבות שונות בנוגע לאופן כתיבת הצוואה וחלוקת הירושה ליורשים השונים. זאת בהתאם לצרכיהם המגוונים של הלקוחות הרבים אשר פקדו את המשרד לאורך השנים.